Relatiecoaching team
Hieronder een aantal thema’s die aanleiding kunnen zijn voor teamcoaching.
Je wilt met je team werken aan verdieping, ontwikkeling of verandering maar ervaart weerstand.
De samenwerking in het team of met andere partijen loopt niet lekker.
Er zijn veel veranderingen en verschuivingen geweest wat zijn weerslag heeft op de samenwerking en onderlinge relaties. Opnieuw verbinding maken is wenselijk.
Je vindt niet de voortgang en energie met je team die je wenst.
AANPAK
Systeemgerichte benadering; het systeemdenken, wat houdt dat in?
Als er gedoe is in een team of in de samenwerking tussen verschillende partijen dan denken we vaak in goed of slecht, in wie heeft schuld, in zwart en wit. Vanuit deze optiek ga je vaak oplossingen zoeken door je te richten op het verbeteren van individuele competenties bij mensen, verandering in structuur of het herschrijven van beleid. Dat heet een causaal gerichte aanpak. Meestal lost dit het probleem niet echt op. Misschien even maar nooit duurzaam. Hoe komt dat? En hoe dan wel?
Systeemdenken leert ons dat context de grote betekenisgever is en dat ons gedrag voor een belangrijk deel wordt bepaald door de positie die we innemen en interactiepatronen tussen elkaar. Systeemdenken verlegt de focus van schuld naar aandacht voor relaties tussen mensen en hun onderlinge interactiepatronen.
Daarom richt ik mij in de start van een teamcoaching altijd op het inzichtelijk maken van de onderlinge dynamiek en het verhaal erachter. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte om met elkaar in gesprek te komen over issues die er toe doen. Vanuit deze kern kun en ga je met elkaar constructief werken aan die zaken die leiden tot verandering en groei.
Aandacht voor kwetsbaarheid
De kern van een probleem is vaak dat er essentiële waarden in het geding zijn gekomen. Zoals bijvoorbeeld het missen van erkenning, waardering, je niet gezien of gehoord voelen, onveiligheid of beperking in je autonomie of vrijheid. Wat er gebeurt, is dat je kwetsbaarheid ervaart. Een natuurlijk mechanisme in de mens is dat we dan in bescherm- of overleefmechanismen terecht komen en daarmee ook in bepaalde interactiepatronen tussen elkaar. Kwetsbaarheid bespreekbaar maken vind ik de kern van mijn werk en de kern tot verandering.
Meervoudig partijdig
Een andere belangrijke factor in mijn aanpak is dat ik werk vanuit het meervoudig partijdig principe: er is niet één waarheid, maar zo veel als er mensen zijn. Ik ben er voor iedereen en spreek dus ook iedereen in de start. Ook hiermee zorg ik dat gedoe wordt ontschuldigd.
Stapsgewijs voortbewegen met kleine krachtige interventies. In korte tijd grote resultaten
Beweging creëren en verandering ervaren is het doel. Vooruitgang ervaren motiveert. Ik werk met concrete eenvoudige interventies die je makkelijk en direct kunt realiseren in de dagelijkse praktijk. Interventies worden met elkaar bepaald. Ze zijn eigenlijk nooit groot want dat is te omslachtig en te traag. Interventies worden direct getoetst op hun effectiviteit. Werkt het niet, dan stoppen en een nieuwe bedenken.
RESULTAAT
Werken vanuit deze visie zorgt ervoor dat de mensen zich serieus genomen voelen. Dat je ze optimaal betrekt en zij zich betrokken voelen. We hebben binnen zeer korte tijd lichtheid en ruimte gecreëerd. Inzichten en tools zijn begrijpelijk en makkelijk uitvoerbaar. Mensen werken zelf aan verandering en met direct resultaat. De verantwoordelijk ligt daar waar die hoort.